“Hele harde billenkoek”

"Hele harde billenkoek"Op de avond dat ze hebben besloten hun knipperlichtrelatie nog een kans te geven gaat het mis. Zoals zo vaak eindigt de avond in ruzie. De verklaringen over wat er vervolgens gebeurt, staan haaks op elkaar. Fleur spreekt over bedreiging en mishandeling. Ricardo heeft het over een klap uit schrik, alleen bedoeld om zijn toenmalige vriendin bij kennis te krijgen.

Lees verder →

Vriendschap, liefde of stalking

FitnessAlbert (62) heeft zijn advocaat laten weten dat hij niet aanwezig zal zijn in de rechtszaal. Hij moet werken en dat gaat voor, zelfs als je terecht moet staan wegens stalking. Wat ooit een hechte vriendschap was is nu onderwerp van een strafdossier.

Lees verder →

Kopschopper of niet?

KopschoppenRachid (34) loopt de rechtszaal binnen. Hij is niet het type waar je ruzie mee wil. Hij is groot, gespierd en als de rechter hem wat vraagt klinkt een zware, indrukwekkende stem door de zaal. Hij wordt beschuldigd van wat tegenwoordig ‘kopschoppen’ heet: iemand tegen het hoofd trappen terwijl hij op de grond ligt.

Lees verder →

Zomaar gehoord

Zomaar gehoordEr staat een man terecht vanwege de mishandeling van zijn vriendin. De man is niet op de zitting aanwezig, er is zelfs geen advocaat om hem te verdedigen. De man wordt bij verstek veroordeeld tot 50 uur voorwaardelijke celstraf. Bij de strafmaat is rekening gehouden met het uitgebreide strafblad van de man. Maar ook met zijn persoonlijke omstandigheden: hij is zwakbegaafd, en er is ook sprake van borderline problematiek en schizofrenie.

Zijn vriendin heeft hij ontmoet in de psychiatrische kliniek waar hij een tijd verbleef.

Soms lijkt het te complex om goed te kunnen gaan.

Een berouwvolle vader

berouwTimide loopt hij achter zijn advocaat de zittingszaal binnen. Hij heeft nette kleren aangetrokken en zijn lange haar zit in een keurige paardenstaart. Iwan is 36 jaar oud, geboren in Smolensk (Rusland) en getogen in Oekraïne. Vandaag staat hij voor de politierechter in Utrecht omdat hij een vals rijbewijs in zijn bezit had.

Lees verder →

“Je pakt gewoon je ballen vast”

BallenHenry (64) oogt vriendelijk. Hij bedankt de bode voor het openhouden van de deur en vraagt beleefd aan de rechter of hij mag gaan zitten. Hij draagt een kanariegele jas waarop het logo van Utrecht Underground Stadswandeling staat, een initiatief waarbij (voormalig) dak- en thuislozen hun kennis van de straat inzetten als stadsgids. Henry draagt de jas met trots. Zijn verleden is niet fraai, maar tegenwoordig gaat het goed met hem. Toch staat hij vandaag terecht wegens bedreiging en belediging van twee buren.

Lees verder →

Zomaar gehoord

Zomaar gehoordOndanks het feit dat de verdachte net is vrijgelaten uit voorarrest laat de officier van justitie weten dat hij een celstraf eist.

De advocaat reageert geërgerd: “Mijn cliënt is geen jojo.”

Een visboer in de hennep

Visboer in de hennepHerman lacht ontspannen als hij zijn advocaat door de wachtruimte ziet lopen. Over enkele minuten staat hij voor de politierechter, verdacht van het runnen van een grote hennepkwekerij en de diefstal van de benodigde elektriciteit. Herman ontkent. Hij is een visboer, en moet helemaal niets van drugs hebben.

Lees verder →

Zomaar gehoord

Zomaar gehoordDe zittingszaal zit vol. De rechter legt de aanwezigen de gang van zaken uit en vertelt dat er even gewacht moet worden tot de verdachte naar binnen is gebracht door de parketpolitie.

Rechter: “En dan valt er nu een ongemakkelijke stilte.”

En het is stil.

“Ik wil niet meer weten waarom”

Ik wil niet meer weten waaromJolande wordt omringd door familieleden en vrienden. Ze kan de steun goed gebruiken: over een paar seconden staat ze oog in oog met Amir, haar ex. Begin dit jaar heeft hij haar meerdere malen zwaar mishandeld. De slachtofferverklaring die Jolande straks zal voorlezen laat niemand onberoerd.

Lees verder →